Rewolucja w hotelach w Turcji!

26.08.2025

Zapowiada się, że era wakacyjnych wyjazdów all inclusive do Turcji zbliża się ku końcowi. Turecki rząd zapowiada likwidację tej formuły wyżywienia z powodu ogromnego marnotrawienia jedzenia przez turystów.

fot. Pixabay

Planowane zmiany – Turcja chce ustawowo wprowadzić u siebie nowy model wyżywienia, w którym goście będą zamawiali dania z karty, zamiast nakładać sobie ogromne porcje sami, które później w olbrzymich ilościach lądują w koszach na śmieci.

Wyżywienie ofertowane w hotelach pod lupą rządu

W hotelach opcja all-inclusive ma ulec zmianie na system à la carte. Zatem to koniec tradycyjnych bufetów, przy których goście hotelowi notorycznie nakładają na swoje talerze ogromne ilości jedzenia, zjadając tylko część – a resztę wyrzucając do śmieci.
Nowy system ma również na celu uprościć funkcjonowanie restauracji hotelowych i wprowadzić większą kontrolę nad serwowanymi porcjami.

Podobne modyfikacje mają również wpłynąć na „kahvaltı” – tradycyjne tureckie śniadania, podczas których serwowane są dziesiątki talerzy i miseczek z lokalnymi serami, dżemami czy hummusem. Obecnie restauracje wymuszają zamawianie porcji odpowiadającej liczbie gości. Od teraz, przychodząc w trzy osoby na poranny posiłek, będzie można zamówić śniadanie dla dwóch. Troje lub czworo przyjaciół mogłoby z łatwością najeść się śniadaniem dla dwóch osób.
Obecnie wiele tureckich restauracji narzuca określoną ilość porcji. W efekcie duża część jedzenia, zupełnie nietknięta, prosto ze stołu trafia do kosza.

Nasze oferty wyjazdu do Turcji znajdziecie tutaj.

Olbrzymie ilości jedzenia lądują w koszu

Powód zmian jest zrozumiały – ogromne marnotrawstwo jedzenia. Według raportu Tureckiej Fundacji Zapobiegania Marnotrawstwu, w Turcji rocznie marnuje się średnio 23 miliony ton żywności, a około 35% owoców i warzyw ląduje w koszu, zanim jeszcze trafi na stół. Najbardziej przerażająca statystyka dotyczy jednak chleba – codziennie wyrzucanych jest aż 12 milionów bochenków!

– Marnujemy pracę rolników i piekarzy. Z powodu zmieniających się warunków klimatycznych rolnictwo staje się coraz trudniejsze, świat stoi w obliczu groźby globalnego głodu, a my wyrzucamy chleb – tłumaczy Ramazan Bingöl, członek Prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Polityki Żywnościowej.

Wprowadzenie nowych przepisów w Turcji ma być nie tylko bardziej odpowiedzialne społecznie, ale pozwoli na gigantyczne finansowe oszczędności. Jak wynika z raportu, zmniejszenie ilości marnowanej żywności o 5 procent pozwoliłoby zaoszczędzić dziesiątki miliardów lirów.

Zmiany już od sezonu 2026?

fot. Pixabay

Na tą chwilę nowe przepisy nie zostały jeszcze oficjalnie wprowadzone. Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Polityki Żywnościowej przygotowuje teraz szczegółowy raport, który w ciągu dwóch miesięcy ma trafić na biurko prezydenta Erdoğana.

Jeśli uzyska akceptację prezydenta, wprowadzenie zmian stanie się praktycznie pewne. A to oznacza, że kolejne wakacje na tureckim wybrzeżu mogą wyglądać zupełnie inaczej niż dotychczas.

Inne aktualności