Infolinia +48 42 636 53 52
+48 42 633 35 55
  • Polecane:
  • Meksyk
  • USA
  • Chiny
  • Malediwy
  • Sri Lanka
  • Izrael
  • Kuba
  • Bali
  • Namibia
  • Ischia

Malta/Bugibba
Ta oferta nie ma aktualnie terminów. Jeśli jesteś zainteresowany tą ofertą - skontaktuj się z nami - przygotujemy listę możliwych terminów i odpowiemy na Twoje pytania.

Szczegóły oferty

cena zawiera

cena nie zawiera

uwagi

Malta

Polacy korzystają w ramach Unii Europejskiej (Europejskiego Obszaru Gospodarczego)z prawa do swobodnego przepływu osób. Paszport lub dowód osobisty stanowidokument uprawniający do bezwizowego wjazdu i pobytu do 90 dni (niezależnie od celu) na terytorium Republiki Malty.
Przed wyjazdem najlepiej upewnićsię, że dokument jest w dobrym stanie technicznym, który pozwala na stwierdzenie tożsamości.
Ograniczenia swobodnego przemieszczania się i pobytu mogą nastąpić jedynie w kwestii zasad politykibezpieczeństwai zdrowia publicznego. Szczegółowe informacje można znaleźć w wersji elektronicznej na stronie internetowej MSZ: www.msz.gov.pl w zakładce: Informacje konsularne; „Informacje dla obywateli Polskich wyjeżdżających do innych krajów UE/EOG”.
Zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2004/38/WE z 29 kwietnia 2004 r. przy pobycie nie przekraczającym trzech miesięcy obywatele Unii Europejskiej uzyskują prawo pobytu na terenie innego państwa członkowskiego bez żadnych dodatkowych formalności i warunków z wyjątkiem konieczności posiadania ważnego paszportu lub dowodu tożsamości. Prawo do swobodnego przemieszczania się oraz pobytu zyskuje również członek rodziny obywatela Unii Europejskiej nie mający unijnego obywatelstwa i to niezależnie od jego przynależności państwowej.

Prawo pobytu na czas przekraczający trzy miesiące mogą dostać obywatele UE:
• zatrudnieni lub prowadzący działalność gospodarczą na terenie goszczącego państwa członkowskiego;
• którzy mają wystarczające środki do utrzymania siebie i swojej rodziny, aby podczas pobytu nie stanowić obciążenia dla systemu pomocy społecznej państwa członkowskiego w którym przebywają, mając jednocześnie pełne ubezpieczenie zdrowotne;
• przybywający do goszczącego państwa członkowskiego aby podjąć naukę, w tym szkolenia zawodowego, posiadającypełne ubezpieczenie zdrowotne oraz zasoby finansowe na swoje utrzymanie. Po 30 kwietnia 2006 r. w tego rodzaju pobytach, państwa członkowskie mają prawo wymagać od obywateli Unii jedynie zarejestrowania się wewłaściwym urzędzie dla danego miejsca pobytu oraz uzyskania tam dowodu zarejestrowania się.

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami (Ustawy o obywatelstwie polskim), przy przekraczaniu polskiej granicy państwowej przez obywateli Polski posiadających podwójne obywatelstwo, podczas kontroli granicznej obowiązuje wymóg okazania polskiego dokumentu paszportowego.

Pliki do pobrania

Skontaktuj się z nami

+48 42 633 35 55 + 48 22 622 82 96
+48 42 636 53 52 +48 42 633 35 55
Pn - Pt 10.00 - 18.00 So 10.00 - 16.00